Πληροφορίες για την εισαγωγή μαθητών στο Μουσικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Χαλκίδας "Νίκος Σκαλκώτας"

Το Μουσικό Σχολείο Χαλκίδας «Ν. Σκαλκώτας» λειτουργεί από το σχολικό έτος 2014-2015 με έδρα το Καλοχώρι-Παντείχι Χαλκίδας, ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά 2017-18 θα λειτουργήσει και η Α’Λυκείου του σχολείου.

        Στο Μουσικό Σχολείο Χαλκίδας διδάσκονται όλα τα μαθήματα που προβλέπει το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Έτσι, οι μαθητές έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι συμμαθητές τους των άλλων σχολείων, σχετικά με τη πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι του Μουσικού Γυμνασίου έχουν την δυνατότητα να φοιτήσουν στο Μουσικό Λύκειο ή να εγγραφούν σε άλλο Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑΛ.

        Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να δεχτούν δωρεάν πλήρη και ολοκληρωμένη μουσική παιδεία, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο και σε όλους τους τομείς της ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας, ατομικά και συλλογικά, γεγονός που τους δίνει την ευκαιρία να επιλέξουν έναν ακόμα τομέα, με πολλές διεξόδους επαγγελματικής εξέλιξης και σταδιοδρομίας, εφόσον βέβαια το επιθυμούν. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου μπορούν να μετεγγραφούν σε άλλο σχολείο όταν το αποφασίσουν. Οι μαθητές εξετάζονται κάθε σχολικό έτος στα μαθήματα Γενικής και Μουσικής Παιδείας. Μαθητής που δεν προάγεται, μετεγγράφεται υποχρεωτικά σε άλλο σχολείο.  

        Τα μαθήματα αρχίζουν στις 8.30 το πρωί και τελειώνουν στις 15:30 (9/ωρο) και 14:55 (8/ωρο) .

        Η μεταφορά των μαθητών είναι δωρεάν και πραγματοποιείται με αστικά, υπεραστικά και μισθωμένα οχήματα (λεωφορεία, ταξί), από και προς τον τόπο κατοικίας τους. Στο Μουσικό Σχολείο Χαλκίδαςμπορούν να φοιτήσουν μαθητές από τους Νομούς Εύβοιας και Βοιωτίας.

        Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας είναι τα αντίστοιχα με αυτά ενός ημερησίου σχολείου με τη διαφορά ότι, αντί για τα μαθήματα της Τεχνολογίας, Σ.Κ.Ζ. και Οικιακής Οικονομίας, διδάσκονται Ιστορία Τέχνης, Θέατρο και Εικαστικά.

Η μουσική παιδεία περιλαμβάνει μαθήματα:

Α) Ευρωπαϊκής Μουσικής (θεωρίας και οργάνου)

1) Θεωρητικά: Στα θεωρητικά μαθήματα ευρωπαϊκής μουσικής ανήκουν η Μουσική Θεωρία και Πράξη, η Κριτική Μουσική Ακρόαση, Ιστορία Μουσικής και η Χορωδία.

2) Υποχρεωτικό όργανο: Το πιάνο είναι το υποχρεωτικό όργανο της ευρωπαϊκής μουσικής. Όλοι οι μαθητές διδάσκονται πιάνο μια ώρα την εβδομάδα.

 

Β) Παραδοσιακής Μουσικής (θεωρίας και οργάνου)

 

1) Θεωρητικά: Στα θεωρητικά μαθήματα παραδοσιακής μουσικής ανήκουν η υμνολογία και η ελληνική παραδοσιακή μουσική.

 

2) Υποχρεωτικό όργανο: το παραδοσιακό βιολί είναι το υποχρεωτικό όργανο της παραδοσιακής μουσικής. Όλοι οι μαθητές διδάσκονται βιολί μια ώρα την εβδομάδα.

 

Γ) Όργανο επιλογής : Κάθε μαθητής/μαθήτρια επιλέγει ένα όργανο είτε ευρωπαϊκής είτε παραδοσιακής μουσικής, το οποίο θα διδάσκεται δύο ώρες την εβδομάδα

 

       

 

Υποψήφιοι για επιλογή και φοίτηση στην

 

Α' τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων

 

        Στα Μουσικά Σχολεία (Γυμνάσια) εγγράφονται μαθητές απόφοιτοι Δημοτικού, ύστερα από επιλογή. Oι αιτήσεις υποβάλλονται στη Διεύθυνση του σχολείου από τους γονείς-κηδεμόνες των υποψήφιων μαθητών, από 2 Μαϊου έως 31 Μαϊου κάθε έτους. Η διαδικασία επιλογής διεξάγεται κατά το 2ο 15μερο του Ιουνίου, από Επιτροπή Επιλογής που συγκροτείται, για το σκοπό αυτόν, από το ΥΠ.Π.Ε.Θ

 

        Η επιλογή των μαθητών γίνεται με βάση τις δεξιότητες τους πάνω στη φωνητική, ρυθμική και ακουστική τους ικανότητα. Ως εκ τούτου οι μαθητές δε χρειάζεται να έχουν καμία απολύτως γνώση της μουσικής. Προαιρετικά, οι υποψήφιοι μπορούν να εξετα-

 

στούν και σε μουσικό όργανο (επίπεδο Κατωτέρας Σχολής).

 

Ειδικότερα:

 

Ο μαθητής καλείται να τραγουδήσει τραγούδι της επιλογής του, το οποίο έχει προετοιμάσει

 

Ο μαθητής καλείται να συνοδεύσει ρυθμικά το τραγούδι της επιλογής του, κτυπώντας παλαμάκια.

 

Ο μαθητής καλείται να επαναλάβει, κτυπώντας παλαμάκια, ρυθμικά μοτίβα που δίνονται από τα μέλη της επιτροπής.

 

Ο μαθητής καλείται να διακρίνει και να δείξει, με αντίστοιχη κίνηση του χεριού του προς τα πάνω ή προς τα κάτω, τη μεταβολή προς τα πάνω ή προς τα κάτω του τονικού ύψους του ήχου.

 

Ο μαθητής καλείται, μέσα από ηχογραφημένα μουσικά αποσπάσματα, να αναγνωρίσει: α) τον αριθμό επαναλήψεων ενός σύντομου και χαρακτηριστικού μουσικού θέματος κατά την ακρόαση ενός μουσικού κομματιού, β) τις βασικές κατηγορίες οργάνων - Έγχορδα, Πνευστά, Κρουστά και γ) τo ύφος χαρακτηριστικών και σύντομων μουσικών κομματιών.

 

Ο μαθητής καλείται να επαναλάβει σε απλό μουσικό όργανο - ξυλόφωνο - μία σύντομη μελωδία (4-5 νότες) παιγμένη στο πιάνο

 

Ο μαθητής εφόσον γνωρίζει κάποιο μουσικό όργανο σε επίπεδο τουλάχιστον Κατωτέρας Ωδείου) εκτελεί ολιγόλεπτο μουσικό έργο της επιλογής του. Η εκτέλεση έργου είναι προαιρετική.

 

Προετοιμασία

 

        Τα παιδιά θα προετοιμαστούν για τη διαδικασία εισαγωγής τους στο Μουσικό Γυμνάσιο λίγες μέρες πριν από τις εξετάσεις. Η προγύμναση θα γίνει από καθηγητή του σχολείου και θα αφορά όλα τα επίπεδα στα οποία θα εξεταστούν.

 

        Τα αποτελέσματα αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου και στην ιστοσελίδα του, εντός πενθημέρου. Οι γονείς-κηδεμόνες των επιτυχόντων μαθητών θα πρέπει, από την 1η Σεπτεμβρίου, να προσέλθουν στο σχολείο προκειμένου να λάβουν σχετικό έντυπο, ώστε να πραγματοποιηθεί η μετεγγραφή τους στο Μουσικό Σχολείο.